Zakaj so banane pomembne za zdravje?

Banane so zelo primerna in dostopna zdrava prehrana. Polne so vitaminov in vlaknin ter ogljikovih hidratov, ki vam bodo takoj nadomestili primanjkljaj energije. Poleg tega sodijo banane med najcenejše sadje na svetu, kljub dolgotrajnemu prevozu. Pridelava in povpraševanje po bananah sta namreč tako velika, da so cene postale zelo nizke v korist kupcev.

Vnos vlaknin je izjemno pomemben za zdravje človeka, saj ustrezen vnos vlaknin zagotavlja manjše tveganje za srčne bolezni, sladkorno bolezen in zaprtje, prav tako pa boste zaradi vlaknin dlje časa siti.
Unos vlakana, kojima je banana bogata, izuzetno je bitan za čovjekovo zdravlje, jer pravilan unos vlakana osigurava manji rizik od srčanih bolesti, dijabetesa i zatvora, a vlakna će vas držati dulje sitima.

Banane so dober prijatelj diet. Vsebujejo rezistentni/odporni škrob, vrsto ogljikovih hidratov, ki vam pomagajo, da se dlje časa počutite siti. Ko začutite lakoto, lahko brez slabe vesti posežete po banani, saj vsebuje skupaj 100 kalorij.

Vonj banan lahko zmanjša tek. Glede na raziskavo, izvedeno v Chicagu na Raziskovalni fundaciji za zdravljenje z vonjem in okusom, je bilo ugotovljeno, da lahko že vonj določene hrane preslepi možgane, da mislijo, da smo to hrano že pojedli. Med to vrsto hrane sodijo tudi banane.

Kadar ste žalostni, si privoščite banano. Poleg tega, da ima obliko nasmeha, prav zares vsebuje hormon sreče, priljubljeni serotonin. Vsebuje tudi magnezij, ki je tesno povezan s pojavom depresije, tesnobe, razdražljivosti in drugih motenj razpoloženja.

Kalij je prav tako eden izmed vitalnih mineralov, ki poleg preostalega zagotavlja dobro delovanje srca ter funkcionalne in zdrave mišice. Vitamin C iz ene banane zadovolji 15 odstotkov dnevno priporočene količine vitamina C, pri čemer vemo, da je vitamin C pomemben antioksidant, ki pomaga pri nevtralizaciji škodljivih prostih radikalov. Pomaga pri proizvodnji kolagena, ki drži skupaj mišice, kosti in druga tkiva. Vitamin B 6, s katerim so bogate banane, pomaga telesu, da ustvarja aminokisline, ki ustvarjajo zdrave celice. Vitamin B 6 se priporoča nosečnicam pa tudi moškim, ki imajo težave s plodnostjo.

Kalij je prav tako eden izmed vitalnih mineralov, ki poleg preostalega zagotavlja dobro delovanje srca ter funkcionalne in zdrave mišice. Vitamin C iz ene banane zadovolji 15 odstotkov dnevno priporočene količine, pri čemer vemo, da je vitamin C pomemben antioksidant, ki pomaga pri nevtralizaciji škodljivih prostih radikalov. Pomaga pri proizvodnji kolagena, ki drži skupaj mišice, kosti in druga tkiva. Vitamin B6, s katerim so bogate banane, pomaga telesu, da ustvarja aminokisline, ki ustvarjajo zdrave celice. Vitamin B6 se priporoča nosečnicam pa tudi moškim, ki imajo težave s plodnostjo.

Kadar ste žalostni, si privoščite banano. Poleg tega, da ima obliko nasmeha, prav zares vsebuje hormon sreče, priljubljeni serotonin. Vsebuje tudi magnezij, ki je tesno povezan s pojavom depresije, tesnobe, razdražljivosti in drugih motenj razpoloženja.