Koristi, ki jih banane prinašajo športnikom

Če spremljate tenis, ste gotovo že opazili, da tenisači med odmori pogosto jedo banane. Tudi tekači jedo banane pred maratonom, prav tako kakor jih z veseljem zaužijejo tudi drugi športniki. Zakaj so banane med športniki tako priljubljeno sadje?

Prvotno zato, ker je banana bogata z monosaharidom fruktozo, enostavnim sladkorjem, ki hitro daje potrebno energijo, zato je zelo iskana med tekmami.

Banana je bogata tudi s kalijem, z mineralom, ki pomaga pri uravnavanju krvnega pritiska, srčnega utripa, delovanja celic, živcev in kontrakcij mišic. Kalij pošilja kisik v možgane in uravnava količino vode v telesu. Ko smo v stresu, se naš metabolizem pospeši, kakor hitro se zmanjša raven kalija, pa pademo v stanje splošne telesne oslabelosti, utrujenosti in razdražljivosti, lahko pa se nam pojavijo tudi mišični krči. Ena banana bo vzpostavila potrebno ravnotežje v telesu in zadovoljila 10 % dnevnih potreb po kaliju.

Triptofan je prav tako pomembna aminokislina, ki jo prejmemo iz banane (pa tudi iz puranjega mesa) in ki se med prebavo pretvori v hormon sreče serotonin, zaradi česar postanemo bolj sproščeni in bolje razpoloženi.

Znanstveniki so v letih raziskovanja odkrili dodatne prednosti uživanja banan. Tako so ameriški znanstveniki z Raziskovalnega centra v Severni Karolini (NCRC) odkrili pomembno vlogo banan pri športnih dejavnostih.

»Želeli smo odkriti, kaj je koristnejše za športnike med kolesarjenjem – banane ali napitki za športnike,« je pojasnil dr. David C. Nieman, eden izmed raziskovalcev, ter dodal: »Odkrili smo, da je uspešnost kolesarjev enaka, če uživajo banane, kot če uživajo energijske pijače, pri čemer imajo banane še številne druge koristi.« Raziskava je bila izvedena na kolesarjih, ki so kolesarili na progi, dolgi 75 kilometrov, pri čemer so vsakih 15 minut zaužili ali kozarec napitka za športnike ali polovico banane. Analiza krvi po tekmi je pokazala prednosti banan pred umetnimi napitki.

Banane so namreč kolesarje oskrbele s potrebnimi antioksidanti in z večjo hranilno vrednostjo, kot so: vlaknine, kalij in vitamin B 6, ki jih v napitkih ni. Omeniti je treba tudi dejstvo, da so sladkorji iz banan kakovostnejša vrsta sladkorjev od tistih, ki so dodani v napitkih za športnike.

Nekaj priporočil in opozoril za športnike:

  • Če imate alergijo na lateks, ste mogoče alergični tudi na banane. Ne uživajte banan, če zaradi lateksa dobite izpuščaje, rdečo kožo ali srbečico.
  • Pijte veliko vode pred športno dejavnostjo, med njo in po njej.