Koliko banan smeš pojesti dnevno?

Američan Patrick Bertoletti je lastnik Guinnessovega rekorda iz uživanja banan. V eni minuti je uspel olupiti in pojesti osem banan, kar je storil leta 2012.

Na videoportalu youtube se je leta 2013 pojavil videoposnetek, na katerem je mladenič v dveh minutah pojedel celo 23 banan, ki pa so bile že olupljene. Neki Indijec je v pol ure pojedel 81 banan.

Priporočeni dnevni odmerek banan ne obstaja. Priporočena količina vnosa kalija za odraslega moškega in žensko je 4.700 mg, ena banana pa zadosti približno 10 % teh potreb.

Ena manjša banana ima 90 kalorij, 23 gramov ogljikovih hidratov, 3 grame vlaknin, 1 gram proteinov oziroma beljakovin in manj kot 1 gram maščob. Večja banana ima okoli 100 kalorij, vendar pa bi moral človek pojesti okoli 30 banan poleg običajne dnevne prehrane, da bi se zredil samo za 0,5 kilograma. Večina ljudi seveda ne hodi v take ekstreme, zato lahko rečemo, da lahko pojeste banano, kadar koli občutite potrebo po tem ali kadar želite na hitro potešiti lakoto in dvigniti raven svoje energije.

Če vas zanimajo rekordi, ki so povezani z bananami, si jih oglejte tukaj.