Kako banane pomagajo tekačem?

Trideset minut teka dnevno je priporočen dnevni odmerek telesne vadbe. Večina tekačev na začetku treniranja ne zmore teči tako dolgo, po nekaj treningih pa jim polurni tek ne povzroča več težav. Toda kljub temu se lahko med tekom razen padca energije, ki ga občutite, pojavijo tudi mišični krči. Zato je tukaj banana, ki pomaga rešiti obe težavi hkrati.

Kalij v banani bo deloval na mišice, pri čemer boste hkrati iz ene banane prejeli približno 25 gramov ogljikovih hidratov in si zagotovili hiter dotok nove energije. Odlično je, ker je banano povsem preprosto nositi s seboj, zato je še dodatno popolna partnerka na treningih.

Kako preteči (pol)maraton z uživanjem banan?

Banane so odlično gorivo za športe, ki zahtevajo vzdržljivost. Poleg dolgotrajnih teniških tekem, ki izčrpavajo igralce, so banane nadvse dobrodošle tudi pri maratoncih, ker ponujajo preprost in učinkovit način vnosa energije.

Visoka vrednost ogljikovih hidratov daje maratoncu odlično injekcijo energije, medtem ko kalij in magnezij iz banane nadomeščata izgubo teh pomembnih mineralov, ki jih maratonci izgubljajo med potenjem. Poleg tega njihova kemična sestava pomaga pri preprečevanju bolečine v trebuhu in zmanjšuje tveganje za pojav driske.

Tisti, ki se odločijo teči polmaraton ali maraton, bi morali na dan maratona vključiti banane v vse svoje obroke, vključno s hrano pred tekom, med njim in po njem.

Priprava na maraton v štirih korakih:

Korak 1

Nekaj ur pred maratonom pojejte uravnotežen obrok, ki vsebuje polnozrnate žitarice, banane in proteine oziroma beljakovine, kot jih vsebujejo puranje meso ali mlečni izdelki z nizko vsebnostjo maščob.

Korak 2

Trideset minut pred začetkom tekme pojejte banano, da boste imeli na startu dovolj energije.

Korak 3

Vsakih od 30 do 45 minut teka zaužijte banano, neko drugo sadje ali energetske ploščice ter zraven pijte vodo in izotonične napitke. To bo pomagalo energiji, ki jo boste prejeli iz ogljikovih hidratov, da bo prispela do mišic.

Korak 4

Po koncu tekme pojejte banano skupaj s proteini oziroma z beljakovinami, in sicer v roku pol ure po koncu teka. Tako boste preprečiti hiter padec sladkorja v krvi, mišice pa se vam bodo hitreje opomogle od napora.