Kaj storiti z bananinim olupkom?

Vsi vemo, da ne smemo lupiti jabolk, če želimo ohraniti in zaužiti pomembne vitamine. Enako kot se v jabolčnem olupku nahajajo nujno potrebna hranila, ima tudi drugo sadje, kot so: banane, pomaranče in kivi, olupek, ki ga ne bi smeli kar tako zavreči.

Pomarančni olupek ima več vitamina C od ploda, ki se nahaja v notranjosti, prav tako kot veliko olupkov sadja pa te vsebujejo antioksidante, ki zavirajo staranje kože, in veliko vlaknin, ki sodelujejo v pomembnem procesu odplavljanja toksinov iz telesa. Poleg tega so olupki nizkokalorični ter nimajo veliko maščob in sladkorja.

Kivijev in pomarančni olupek lahko zmešate v mešalniku (blenderju). Seveda je nujno, da sta sadeža neškropljena ali dobro očiščena v vodi, v katero ste predhodno dodali nekaj alkoholnega kisa.

Bananinega olupka seveda ne smete celega vreči v mešalnik (blender) in zmešati, saj boste dobili čuden okus napitka. Ker pa je bananin olupek bogat s serotoninom in je zaradi vsebnosti kalcija dober za zdravje zob, ga poskušajte v svoj jutranji smuti dodati vsaj kak košček.

Iz bananinega olupka lahko pripravite tudi pire, ki ga dodajate v pecivo.

Seveda pa lahko bananin olupek uporabite tudi za čiščenje in vrtnarjenje ter za nego zob, las in telesa.