Dieta z bananami za neučakane

Dieta z banano: Jejte banane samo za zajtrk, nato pa…

Jutranja dieta z banano zagotavlja zmanjšanje telesne teže za od 1 do 5 kilogramov v enem tednu, ne da bi se morali čemu posebej odpovedovati ali kaj posebnega vlagati v hujšanje. Pravzaprav je prav zaradi tega ta dieta postala izjemno priljubljena, potem ko jo je Japonec Hitoši Vatanabe predstavil v istoimenski knjigi Jutranja dieta z banano..

Povsem preprosto se sliši: zjutraj smete za zajtrk jesti samo banane in piti vodo sobne temperature, medtem ko lahko čez dan jeste katero koli hrano. Pa vendar – ali je vse skupaj res tako preprosto?

Vatanabe se je po številnih neuspešnih poskusih, da bi shujšal, odločil, da v knjigi predstavi svoje izkušnje iz prejšnjih let in znanstvene ugotovitve, do katerih je med študijem preventivne medicine prišla njegova žena Sumiko, ki je po poklicu farmacevtka. Ustvarila sta metodo hujšanja, ki sta jo poimenovala jutranja dieta z banano, in z njo takoj navdušila vse, ki ne marajo telesne vadbe. Ljudem s preveliko telesno težo se namreč vedno svetuje, da porabijo kalorije, ki so jih vnesli v telo, s telesno vadbo, toda Vatanabe jih je osvobodil te zoprne jutranje obveznosti in jim dal preprosto rešitev: kakor hitro zjutraj vstanejo, morajo pojesti samo surove banane in popiti kozarec vode. Do kosila ne smejo jesti nič drugega. Banane namreč vsebujejo rezistentni/odporni škrob, ki aktivno spodbuja zmanjševanje telesne teže.

Ni namreč vsaka vrsta škroba enaka. Škrob se deli na prebavljivega in rezistentnega/odpornega. Rezistentni/Odporni škrob se ne razgradi v tankem črevesu, ampak preide v debelo črevo, v katerem se zgodi fermentacija. Ta vrsta škroba pripomore k proizvodnji kratkoverižnih maščobnih kislin, ki so hrana za črevesne celice in ki prispevajo k zdravju prebavil oziroma gastrointestinalnega trakta.

Koliko banan morate zaužiti za zajtrk?

Glede tega ni pravil, razen da pojeste tako količino banan, da imate občutek, da ste siti. Japonci imajo pravilo 80/20, ker menijo, da se človek nikoli ne sme preveč najesti oziroma želodca popolnoma napolniti s hrano. »Osem delov polnega želodca vzdržuje človeka, dva dela pa zdravnike.« Zato jih veliko poje samo 80 % tega, kar je servirano, 20 % pa pustijo.

Najbolje je, da zjutraj na tešče popijete skodelico mlačne vode, s čimer boste spodbudili delovanje metabolizma. Nato počakajte pol ure in pojejte eno banano. Če ste po 20 minutah še vedno lačni, pojejte še eno banano. Posebej pomembno je, da se banane zaužijejo izključno v presni oziroma surovi obliki.

V knjigi je navedeno, da ljudje ne bi smeli uživati mleka in alkohola med trajanja te diete, da mora biti zadnji obrok do 20. ure in da je obvezno oditi spat do polnoči, ker so že prej dokazali povezavo med preveliko telesno težo in poznim odhajanjem v posteljo.

Za kosilo in večerjo pojejte obrok po izbiri, če boste med obroki lačni, pa pojejte kakšno sadje.

Zakaj uporabljati dieto z banano?

  • Dieta je na splošno zdrava.
  • Banane vsebujejo vlaknine in kalij ter so dober vir energije.
  • Banane so poceni in ni vam treba kupovati dragih naprav oziroma aparatov.
  • Redni zajtrki izboljšujejo metabolizem in preprečujejo prenajedanje čez dan.
  • Če za zajtrk ne boste pili kave, boste stabilizirali raven glukoze v krvi, s tem pa tudi svoj tek.
  • Skodelica vode sobne temperature zjutraj prebudi metabolizem.
  • Če ne boste jedli po 20. uri, se boste odpovedali nočnim prigrizkom in dodatnemu nabiranju kilogramov.
  • Omejuje vnos alkohola.

Dieta z banano je odlična dieta proti celulitu.