Banane s črnimi pikami: kaj z njimi?

Mogoče niso videti enako privlačne kot banane s popolnoma rumenim olupkom, toda zrele banane, ki imajo po olupku veliko neuglednih črnih pikic, so morda celo boljše za vas. Če se vam pogosto zgodi, da vam banane počrnijo, si preberite, kako zelo so pravzaprav dobre za vaše zdravje – naslednjič boste nanje mogoče gledali s povsem drugačnimi očmi.

Popolnoma zrele banane s črnimi pikami na rumenem olupku proizvajajo substanco TNF (Tumor Necrosis Factor ali faktor tumorske nekroze), ki ima sposobnost boja proti anomalijam v celicah. Temnejše kot so te pike, večja je njihova vloga pri izboljšanju imunosti. Bolj kot je banana zrela, boljša je v boju proti tumorskim celicam. V primerjavi z banano z zelenim olupkom je taka s črnimi pikami osemkrat boljša na področju spodbujanja učinkovitosti delovanja belih krvničk. TNF je namreč citokin, citokini pa so nujno potrebni za normalno delovanje vseh faz imunskega odziva in so pomemben dejavnik pri uravnavanju vrste, moči in trajanja imunskega odziva. Američani so izvedli raziskavo, ki je pokazala, da je učinkovitost zdravilnih učinkovin, ki jih vsebuje banana, primerljiva s kemijskim spodbujevalcem imunskega odziva (imunostimulans) lentinanom. Zrele banane lahko torej delujejo protitumorsko, in sicer s spodbujanjem proizvodnje belih krvničk.

Treba je poznati tudi dejstvo, da se z zorenjem sadja spreminjajo tudi njegove hranilne sestavine. Ko banana dozoreva in začne postajati rumena, se začnejo povečevati tudi ravni antioksidantov. Ti antioksidanti varujejo telo pred tumorji in srčnimi boleznimi. Vendar pa velja naslednje – čeprav imajo preveč zrele banane hranilno vrednost, imajo tudi določeno pomanjkljivost. Škrob se namreč v njih spremeni v enostavne sladkorje, ki so lažje prebavljivi in lahko hitro dvignejo raven sladkorja v krvi, česar sladkorni bolniki ne bodo dobro prenesli. Poleg tega se z zorenjem banane zmanjšuje vsebnost mikrohranil, kakršni so vitamini in minerali.

Če ste med tistimi, ki preveč zrele banane mečete v smeti, razmislite ponovno. Izkoristite jih namreč lahko tudi za nego zob, las in kože.