Kratek opis in hranilne snovi

Mednarodna blagovna znamka DERBY® je ena izmed vodilnih blagovnih znamk na mednarodnih trgih.

Razred: Premium 1 klasa  A
Sorta: Cavendish
Izvor: Ekvador

Posebna pozornost je namenjena strogi kakovosti, konkurenčnosti in visokemu standardu na področjih proizvodnje, pakiranja in prevoza sadja naše blagovne znamke.

Vsak teden, 52 tednov letno, uvažamo sveže, zelene premium banane iz Ekvadorja naše lastne blagovne znamke Derby®, pri čemer imamo tam stalne partnerje in pazljivo izbrane proizvajalce.
Prevoz se izvaja z najsodobnejšimi ladjami, imenovanimi »reefer«, da se zagotovijo optimalni pogoji vse od plantaže, pristanišča vkrcanja do končnega kupca.

Prisotni smo na vseh mednarodnih trgih, zlasti v Sredozemlju, Črnem morju in v državah nekdanje Jugoslavije. Vsi naši kupci in partnerji imajo lastne kapacitetne hladilnice in prostore za zorenje. Trg in število kupcev vztrajno naraščata, kar je rezultat pozitivnih izkušenj in ugleda vseh dozdajšnjih prodaj. To je tudi naša najboljša promocija.

Prehranska vrednost:

Banana je s prehranskega vidika izjemno dragocen sadež. Vsebuje veliko vitaminov in mineralov, od katerih je dobro omeniti fosfor, mangan, magnezij, kalij, vitamin A, B 6, folno kislino in vitamin C.
Energijska vrednost 371 kJ (89 kcal)
Ogljikovi hidrati 22.84 g
Sladkorji 12.23 g
Vlaknine 2.6 g
Maščobe 0.33 g
Beljakovine 1.09 g
Vitamin A 3 μg (0%)
Tiamin (vit. B 1) 0.031 mg (2%)
Riboflavin (Vit. B2) 0.073 mg (5%)
Niacin (Vit. B3) 0.665 mg (4%)
Pantotenska kiselina (B5) 0.334 mg (7%)
Vitamin B6 0.367 mg (28%)
Folat (Vit. B9) 20 μg (5%)
Vitamin C 8.7 mg (15%)
Kalcij 5 mg (1%)
Železo 0.26 mg (2%)
Magnezij 27 mg (7%)
Fosfor 22 mg (3%)
Kalij 358 mg (8%)
Cink 0.15 mg (1%)

Povprečna teža ene banane je od 100 do 150 g. Odstotki se nanašajo na priporočeni dnevni vnos za odrasle. Vir: Zbirka podatkov prehranskih vrednosti USDA.

Opis Banane

Ime rodu zelnatih rastlin in gospodarsko pomembnih vrst (Musa sapientium) iz družine Musaceae pa tudi ime sadja teh rastlin, ki jih ljudje uporabljajo v prehrani kot sadje. Banane so visoke, predvsem enoletne zelnate rastline, ki s svojim videzom spominjajo na drevesa. Imajo široke in zelo dolge liste (1,5 m). V Evropo se uvažajo iz Srednje Amerike in z Zahodnoindijskih otokov (Antili). Banane za pravilen razvoj potrebujejo toplo in vlažno podnebje, prav tako pa je tudi kakovost sadja odvisna od velike količine vode in visokih temperatur. Najboljši rezultati so doseženi pri povprečni letni temperaturi 20 °C in visoki količini padavin, tj. 150–170 mm mesečno. Banane nimajo posebnih zahtev glede vrste tal. Energijska vrednost banan je od 81 kalorij do 103 kalorije. Banane vsebujejo tudi veliko hranljivih snovi in vitaminov.

Vrste

Obstajajo številne vrste banan, toda najbolj priljubljene so nam znane Cavendish – so rumene barve in zaobljene oblike. Na voljo so tudi eksotične »baby« banane, zelene »guinea« banane, ki se uporabljajo kot krompir, banane »manzano«, ki so kratke in debele, ko dozorijo pa so črne barve, po okusu pa so čudna mešanica banane, jagode in jabolka, ter veliko drugih.
Užitne plodove imajo banane iz rodu Musa. Rod Musa vsebuje več kot 50 različnih vrst banan. Obstaja tudi veliko sort v vsaki vrsti in križancev med vrstami.

Banana sorte Cavendish je najbolj priljubljena na svetu

Je ena izmed najuspešnejših sort banan, ki je klon ene rastline iz jugovzhodne Azije. Gensko so vse enake. Vse banane, ki jih vzgojimo, je treba skrbno posaditi izključno iz obstoječih korenin.